lördag 31 december 2011

Saffranscheesecake


Denna cheesecake var den första cheesecake jag försökte mig på - och det var mycket enklare än jag trodde. En klar hit på julbordet, och en självklarhet nästa år. Jag tog dubbel sats på botten, och det bev precis lagom.


Ingredienser

150 gpepparkaka, cirka 15 stycken
75 gsmör
500 gkesella gourmet
3 stägg
1 dlsocker
0,5 gsaffran, två kuvert
1 stcitron, rivet skal

Översta lagret
400 g crème fraiche
1 msk vaniljsocker


---

1 Mixa, eller stöt, pepparkakorna till smulor.
2 Smält smöret och blanda med pepparkakssmulorna.
3 Tryck ut smulorna i pajformen och förgrädda pepparkaksbottnen i 5 minuter, 200 grader.
4 Vispa ägg och socker pösigt.
5 Rör ner kesella, rivet citronskal och saffran. Låt smeten dra i 15 minuter, så saffranssmaken får mogna ordentligt.
6 Häll fyllningen i pajskalet och grädda pajen, 180 grader, tills fyllningen stelnat, cirka 35 minuter.
7 Låt kakan svalna ordentligt. Rör ihop crème fraiche och vaniljsocker och bred över kakan.
8 Sätt in i ugnen 6–7 minuter, 180 grader, tills ytan stelnar något.
9 Låt kakan svalna och dekorera den precis före servering med halverade passionsfrukter och physalisfrukter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar